Komoly segítséget jelent az üzemeltetésben a geotermikus hő

Komoly segítséget jelent az üzemeltetésben a geotermikus hő

Ahogy arról már többször is beszámoltunk, a BVSC-Zuglónál fontos szempont volt a fejlesztéseknél a tudatosság. Ennek eredménye, hogy a sportkomplexum energiaigényének 90-95 százalékát geotermikus hő adja. Ezt mutatta be az MTVA Kék bolygó c. magazinja.

A BVSC-Zugló uszodája az 1960-as, 70-es években a Széchenyi Fürdőtől kapta a vizet. Ennek az alagút- és csőrendszere tehát adott volt, így a klub vezetősége elgondolkodott azon, hogy a szomszédos fürdőből kaphatnánk termálvizet, vagy önállóan tudunk létesíteni saját kutat. Végül megvalósult utóbbi fejlesztés és erre már sokan példaként tekintenek, hangzott el a riportban.

„Mi nem sajtoljuk vissza a vizet, hanem ami feljön a kútból, ahhoz gyakorlatilag hozzá sem érünk, hanem a felújított régi nyomvonalon azt egy az egyben eljuttatjuk a Széchenyibe. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy itt feljön egy nagyjából 75 Celsius fokos víz és mire odaérkezik, körülbelül 40 fokos lesz. Mi levesszük a hőt, ők pedig egyből rá tudják engedni a medencére. A saját kútjukat kevésbé használják, függetlenül attól, hogy mi mennyi vizet használunk” – nyilatkozta Tóth Sándor alelnök.

A geotermikus hő a sportkomplexum energiaigényének 90-95 százalékát fedezi, így jelenleg évi 750 millió forintnyi gázt spórol meg a klub. Nem beszélve a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséről.

A Kék bolygó teljes riportja a geotermikus fűtésről ezen a linken tekinthető meg 15:15-től.

Hasonló cikkek

Amerika Kapitány

Aláírt Bernek Péter

Image

Elérhetőségek

Titkárság: +36 30 273 14 26

Uszodai pénztár: +36 30 528 0768

Konditerem: +36 30 019 5259

Sajtó / média: sajto@bvsc.hu

Adatvédelem

SimplePay