Kós Hubert: 2024-ben a 200 háton lesz a fókusz

Kós Hubert: 2024-ben a 200 háton lesz a fókusz

Kós Hubert az ünnepekre sem tért haza, hiszen világbajnok úszónk keményen készül az Egyesült Államokban Phelps korábbi edzőjének az irányításával Párizsra. Az idei esztendőről, az olimpiáról és arról is beszélgettünk vele, hogy mikor láthatjuk legközelebb itthon!

A 2023-as esztendő végéhez közeledve egyre több értékelésben kapod meg az év legjobbja címet vagy jelölést. Egy világbajnoki cím után ez annyira azért nem meglepő, de te hogy tekintesz ezekre az elismerésekre?

Elsősorban hatalmas megtiszteltetés. Nekem mindig ez volt valahol a célom, álmom, hogy valamiben a legjobb legyek. Tavaly az volt a fura, hogy Európa-bajnok lettem, de azért nem kaptam semmilyen díjat, mert voltak nálam jobbak. Idén viszont sikerült egy fokkal nagyobbat lépnem és így beszélhetünk most ezekről az elismerésekről.

Ha év elején valaki azt mondja neked, hogy világbajnok leszel, mennyire hittél volna neki?

Igazából egyáltalán nem lepődtem volna meg ezen, az viszont meglepetés lett volna, ha valaki azt mondja, 200 méter háton fog ez sikerülni. Hiszen mindig arra gondoltam, hogy a 200 vegyes lesz a fő számom és azon leszek sikeres. Azt nem gondoltam volna, hogy 200 háton érem el ezt a célomat. De természetesen nagyon örülök neki.

Most hogy tekintesz a 200 vegyesen szerzett Európa-bajnoki, és a 200 háton úszott világbajnoki cím után ezekre a számokra? Melyik áll hozzád közelebb?

Jelenleg mindenféleképpen a 200 hát. A vb óta ez egy fő számom lett. A 200 vegyest sem szeretném elengedni, mert az is közel áll a szívemhez, de 2024-ben a háton lesz a fókusz.

Az olimpián vállalható mindkettő vagy kell-e dönteni ezek között?

Sajnos az egyik középdöntője és döntője ugyanazon a napon van. Bár nem a legrosszabb, de ha jól szeretnék teljesíteni 200 háton, akkor el kell felejtenem Párizsban a 200 vegyest.

Már egy éve készülsz az Egyesült Államokban Bob Bowman irányításával. Mi az, amiben a legtöbbet fejlődtél szerinted ezen idő alatt? Gondolom a hátúszásban mindenképpen.

Abban egyértelműen. Ez azért történt, mert az edzések kihozták belőlem ezt a gyorsaságot. Otthon úgy éreztem, hogy jó a technikám, csak kicsit lassúnak tartottam magam. Olyan volt, mintha egy lépéssel a többiek mögött lennék. Szerintem ezt a lépcsőfokot idén meg tudtam lépni, mert megjött a gyorsaságom is ezektől az edzésektől. Ami pedig szintén nagyon fontos, hogy sokkal több önbizalmam van. Ha egy évvel ezelőtt álltam volna oda a vb-n a rajtkőre, akkor nem éreztem volna ugyanezt. Most Michael Phelps korábbi edzője készít fel minket, ez pedig hatalmas önbizalmat ad nekünk.

Esetleg Phelps is lelátogat az edzéseitekre?

Nem szokott ott lenni. Igazából nagyon ritkán láttam. Egyszer egy golfversenyen találkoztam vele, ott közös kép is készült. Egy másik alkalommal pedig az egyik versenyre jött le.

Karácsonyra nem tudtál hazajönni, de mennyire telt munkával ez a pár nap?

24-e és 25-e szerencsére pihenőnap volt, de már nagyon kemények az edzések. Ez a legfontosabb év, ilyenkor edzőpartnereimet sem engedi el Bob. Természetesen fáj a szívemnek, hogy nem tudtam a családdal karácsonyozni, de ez egy nagyon fontos év lesz és készülni kell továbbra is.

Párizsig lenne egy világbajnokság is, de azt kihagyod ha jól tudom az olimpiai felkészülés jegyében. Milyen versenyeid lesznek az ötkarikás játékokig?

Igen, Dohában nem leszek ott és ha minden igaz, akkor az olimpiáig már Amerikában készülök. Lesz két egyetemi verseny, március elején és végén. Utána pedig szerintem egyből ráfordulunk a nagymedencés felkészülésre. Ha jól tudom, két ilyen versenyem lesz még, de lehet csak egy. Aztán irány Párizs!

Tartogatsz hasonló meglepetést, mint idén volt a 200 hát?

Szerintem nagy meglepetés már nem lesz. Maximum egy 100 pillangó. Az biztos, hogy a 100 és 200 méter hátat szeretném úszni az olimpián, mert ezt a két számot úsztam a világbajnokságon is. Remélem, ezekben meg tudom mutatni, hogy mennyit dolgoztam és hogy miért voltam itt karácsonykor is és edzek az amerikaiakkal.

Mennyire szoktad elárulni, hogy milyen célt tűzöl ki magad elé, jelen esetben az olimpiával kapcsolatban?

Ezt mindenféleképpen belül tűzöm ki. A tokiói olimpia előtt elmondtam, hogy mik a céljaim és nagyon nem sikerült azokat elérnem. Úgyhogy most magamban tartok mindent és úgy készülök.

És időeredményben vagy helyezésben szoktál inkább gondolkodni?

Mondjuk azt, hogy mindkettő.

Rendben, akkor erre később visszatérünk. A végére kanyarodjunk vissza kicsit az év sportolója választásokhoz. Ha jövő ilyenkor is jelölt lennél több helyen, akkor az azt jelenti ismét jó esztendőt zársz. Azzal elégedett lennél?

Az már csak egy bónusz lenne. Amivel elégedett lennék, az az olimpián történne meg. Remélem, hogy boldogan fogok hazatérni Párizsból!

Sok sikert kívánunk ehhez sportolónknak!

Hortobágyi Tibor

Fotók: MTI / Koszticsák Szilárd

Image

Elérhetőségek

Titkárság: +36 30 273 14 26

Uszodai pénztár: +36 30 528 0768

Konditerem: +36 30 019 5259

Sajtó / média: sajto@bvsc.hu

Adatvédelem

SimplePay