Világbajnok a női kardcsapat!

Világbajnok a női kardcsapat!

Két BVSC-s vívóval a soraiban írt történelmet a magyar női kardválogatott, miután a kairói világbajnokság döntőjében a lányok 45:40-re legyőzték a franciákat! Gratulálunk a lányoknak, különösen is sportolóinknak, Pusztai Lizának és Szűcs Lucának!

Mondhatni a kötelezőt hozták női kardozóink azzal, hogy sikerrel vették pénteken az Üzbegisztán (45:33) és Bulgária (45:41) elleni mérkőzéseket. Szombaton jöhetett a folytatás Olaszország ellen, ahol már az volt a tét, hogy melyik válogatott küzdhet majd az érmekért. Bár hullámzó volt ez a párharc, de Pusztai Liza vezérletével 45:43-ra győztek a lányok.

Az elődöntőben következett az a Spanyolország, amelyet a júniusi Európa-bajnokságon felülmúltak a mieink. Szerencsére ezúttal sem volt másként. Már 25:12-re is vezettek a magyarok és a csereként beálló Szűcs Luca sem illetődött meg első felnőtt világbajnokságán, ő 5:2-re hozta az asszóját. Végül magabiztos, 45:31-es diadal született.

Ekkor még csak bíztunk benne, hogy a nap végén majd diadalmenetről írhatunk. A lányok viszont újabb lépcsőfokokat vagy inkább tusokat tettek azért, hogy ez így is legyen. Liza 5:2-vel nyitott a franciák elleni fináléban, de az őt követő Battai Sugár, valamint a Katona Renáta helyett ezúttal kezdő Szűcs Luca is pozitív mérleggel kezdett. A franciák az ötödik párban tudtak először hozni a mieinken, de mindössze csak két tust. Luca és Sugi viszont két 5:1-gyel 35:19-re duzzasztotta az előnyünket. Ekkor Szűcs egy picit megtorpant, de minden erejét mozgósította, hogy 40:31-es magyar előnynél adja át a stafétát klubtársának és barátnőjének. Ellenfelünk mindent megtett a zárkózásért, talán fiatal csapatunk is fáradt már egy kicsit. Azonban Liza fejben ott volt a végén és az sem zavarta meg, hogy először nekünk ítéltek és így már ünnepeltek a mieink, aztán videózást követően a franciák 44:40-re zárkóztak. Még mindig fiatal tehetségünk végül lezárta a döntőt és a 45:40-es győzelem azt jelentette, hogy történelmi aranyérmet szerzett a női kardválogatott, amely korábban még soha nem nyert világbajnoki címet!

„Hihetetlen ez az egész! Tegnap már örültünk annak, hogy sikerült a legjobb nyolc közé jutás, és gondoltuk, próbáljuk meg megverni az olaszokat. Sikerült. Akkor verjük meg a spanyolokat is. Sikerült. Akkor jöjjenek a franciák. Sikerült. Felnőtt világbajnok lettem csapatban, ez óriási! Amikor 44:39-nél megfordították az ítéletet, és korán örültünk, egyáltalán nem zavart meg. Tudtam, hogy beadom a következőt. Most már ünnepelhetünk!” – értékelte Pusztai Liza az aranyéremmel záruló napot a szövetség honlapjának.

„Nem akarom elhinni. Tényleg nem. Világbajnokok lettünk! Én még ilyen egységes, mindenben együtt gondolkozó csapattal és stábbal sosem vívtam. Igazából nem izgultam akkor, amikor a páston voltam, csak akkor, amikor a többieknek szurkoltam. Majd holnap felébredek, és remélem, nem csak álmodtam ezt az egészet” – összegezte érzéseit Szűcs Luca is.

Gratulálunk a Battai Sugár, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca alkotta négyesnek és mestereiknek az aranyéremhez! Szép volt lányok!

Fotók: Magyar Vívó Szövetség

Hasonló cikkek

Image

Elérhetőségek

Titkárság: +36 1 273 1426

Uszodai pénztár: +36 30 528 0768

Konditerem: +36 30 019 5259

Sajtó / média: sajto@bvsc.hu

Adatvédelem

SimplePay